fredag, juni 29, 2007
Nu kommer Femern Bælt Broen
Men en 19, 5 kilometer lang bro mellem Rødby og Puttgarden og den bliver garanteret af den danske stat og betales af brugerne i lighed med forbindelserne over Storebælt og Øresund. Byggeriet kan starte omkring 2011 og broen forventes at være klar til indvielse i 2019.
Med vedtagelsen af den nye bro, så bliver behovet for en ny jernbane mellem København og Ringsted via Køge en nødvendighed, samtidig skal der ske en opgradering og hele sydbanen fra Næstved til Rødby, bl.a. med dobbeltspor over Storstrømmen.
Kilder: Berlingske Tidende, Danmarks Radio.
torsdag, juni 28, 2007
Femern Bælt besluttes fredag

DSB til salg?
Udover Dansk Folkeparti og regeringen, så er også Det Radikale Venstre med i trafikforliget og her er der også nye toner. Trafikordfører Martin Lidegaard er:En privatisering af DSB ligger lidt bedre til højrebenet nu, og jeg mener, at vi skal gå hele vejen fra start. Der er ingen begrænsninger, og det skal ske snarest muligt.
..uideologisk. [...] Vi er til at forhandle med.Transport- og Energiminister Flemming Hansen har nedsat en arbejdsgruppe, der skal afklare strategien om der skal flere udbud eller om det bedre kan betale sig at sælge DSB. Hvis DSB skal sælges så kræver det at tjenestemændene siger ja, da de skal frikøbes af deres tjenestemænd forpligtigelser. Det arbejde forventes at være færdigt i slutningen af 2007.
Forud for et salg af DSB må det være centralt er stationerne overgår til statsligt eje. Det kan ikke være meningen at Københavns Hovedbanegaard er ejet af et udenlandsk firma. DSBs opgave er at køre tog og ikke sælge biletter. I takt med flere udbud, så kan man komme i den situation, at DSB ejer stationsbygninger, hvor DSB ikke kører med tog, som det sker i Midt- og Vestjylland for øjeblikket.
Med den nye kontrakt, så er værdien af DSB højere end, hvis f.eks. DSB om tre år taber regionaltrafikken på Sjælland. Samtidig vil det være relevant at opdele klarere mellem intercitytrafikken og lokaltrafikken. En operatør der kører på f.ek. Fyn vil have større interesse i at få åbnet nye stationer end en nationaloperatør har.
Kilde: Epn.dk.
Containere til Aalborg Øst

CFL 1800 i Danmark

Øresundsudbudet
...prisen svarer til, at hver gang vi kører med 100 tog, vil DSB kunne gøre det
samme med 81. Det er simpelthen for vanvittigt,
Ved udbuddet af trafikken i Midt- og Vestjylland, som Arriva vandt, blev DSB dømt ude på baggrund af for lav en pris.
Det er uklart hvorfor det børsnoterede Firstgroup med 74.000 ansatte og en omsætning på mere end 10 milliarder kroner skulle investere i togdrift omkring Øresund for at tabe penge. Jeg tror derfor at den forretningsplan som DSBFirst har lavet også hænger sammen. Passagervæksten på strækningen jo enorm og med flere passagerer, så bliver der automatisk også en bedre økonomi.
Kilde: Epn.dk.
onsdag, juni 27, 2007
DSBFirst vandt
Det bliver DSBFirst, som er ejet af DSB og det britiske transportselskab First, der kommer til at drive øresundstogene fremover. Det skriver DSB i en pressemeddelelse.
Med overtagelsen af hele øresundstogdriften, som sker fra køreplanskiftet i januar 2009, så kommer DSB til at blive den største skandinaviske togoperatør. Kontrakten løber frem til 31.12.2015 0g med en option frem til 31.12.2017.
DSBFirst planlægger en række tiltag, som - sammen med en fornuftig pris, staten sparer omkring 100 millioner om året på den nye aftale - har sikret DSBFirst ordren:
- Helsingør, Kokkedal og Tårnby Stationer bliver døgnåbne og der indrettes 7-Elevenkiosker på dem i stedet for de eksisterende Kort&Godt-butikker. Herudover kommer der 7-Eleven butikker på de øvrige stationer på Kystbanen, der kommer til at være åbne fra kl. 6 - 24.. Stationerne på den svenske side indgår ikke i udbuddet.
- Fjernsyn. I lighed med forsøget i S-togene, så opsættes der fjernsynsskærme i øresundstogene. Men i øresundstogene bliver det TV2 der skal levere indholdet. Historien melder ikke noget om, hvad der skal vises i togene i Skåne.
- Mere og tydligere videoovervågning i ventesale og på perroner.
- Herudover er der 22 tiltag, som skal sikre bedre regularitet.
DSB vandt sit hjerteblod og er blevet mere salgsklar for staten end tidligere. Den nye kontrakt giver en lavere betaling til DSB og det må være et krav at de penge bliver inden for jernbanesektoren, således at der enten kan investeres i nye stationer, flere tog eller indgå i beløbene til forbedringer af skinner og signaler.
Kilder: Sydsvenskan, DSB, Politiken, Skånetrafiken
tirsdag, juni 26, 2007
Havnetunnel
Med en havnetunnel fra Lyngbymotorvejen via Nordhavnen på bunden af havneløbet og med adgange ved Refshaleøen, Amager Boulevard, Enghavebrygge og endelig med opkørsel ved Sjællandsbroen og dermed adgang til motorvejsnettet.
Jeg er tilhænger af en havnetunnel, der kan flytte biltrafikken fra Københavns gader og ned under vandet. Men det kan fortsat ikke være rigtigt at de danske politikere overhovedet ikke tænker jernbane og havnevirksomhed sammen. En placering af en ny havneterminal ved Kastrup Lufthavn og dermed jernbanen vil være fremtidssikret.
Kilde: Dansk Politik.
mandag, juni 25, 2007
Onsdag, kl. 13.00
For DSB er der tale om hjerteblod, Kystbanen transporterer 20 millioner passagerer om året og står for 10 procent af DSB's samlede forretning. Såfremt DSB, der er gået sammen med den engelske togoperatør First i DSBFirst, mister togtrafikken, så er der tale om et alvorligt slag mod fremtidige indtjening for DSB og dermed prisen, når DSB bliver sat til salg.
Kilde: Berlingske Tidende.
Med Hector Rail via Femern
Togene kører jo gennem Danmark og med dels denne stigning og dels med Railions tilsvarende investeringer og den store miljøgevinst, der er med godstog i stedet for lastvogn, så må det forventes at stadig flere virksomheder vil omlægge sine transporter til jernbane og det kræver særlig kapacitet i Danmark, da mange transporter jo går fra Sverige til Tyskland.
Fra sammenfletningen mellem godsforbindelsen fra Øresundsbroen og hovedstrækningen mellem København H og Roskilde ved Hvidovre Fjern og til Snojhøj skal disse lange godstog dele pladsen med passagertog og lokale godstog, så det kniber snart med pladsen.
Med en ny jernbane over Køge og en fast forbindelse over Femern Bælt bliver det muligt at lade transittrafikken gå fra Øresundsbroen via Køge og videre mod Femern Bælt og Tyskland, uden at skulle den lange tur over Storebælt og med store muligheder for forsinkelser for den indenlandske trafik.
Femern Bælt Broen har aldrig været tænkt som et integrationsprojekt mellem Lolland og Femern, men som en aflastning for den internationale trafik gennem Danmark. Derfor er forbindelsen vigtig.
søndag, juni 24, 2007
X32 på Helgoland


Togene har ikke tidligere været i København, da DSB ikke har ønsket dette, på grund af den særlige indretning. Men nu er de under ombygning, så de kommer til at have samme indretning som de øvrige Øresundstog og det skyldes at Blekinge Kustbana, der går fra Kristiansstad til Karlskrona er genåbnet som en elektrificeret jernbane og her skal der indsættes øresundstog i de løb, der også indeholder Kystbanen på Sjælland. Selve turen fra København til Karlskrona tager 3 timer og 39 minutter.
Også tidligere har der været direkte forbindelser mellem København og Karlskrona og det var med Kustpilen, som bestod af togsæt af samme type som de danske IC3 (med litrabetegnelsen Y2).
fredag, juni 22, 2007
IC4 på mandag
Når dette ene togsæt kører godt nok, så kommer turen til yderligere tre, og herefter skulle typegodkendelsen være på plads og endelig mangler der en godkendelse til at køre i tunnellen under Storebælt.
Kilde: DSB.
onsdag, juni 20, 2007
62 lokomotiver til Randers

Har, km 19,9
Jo. Med virkning fra d. 11. juni er der kommet en ny strækningsinformation (TIB) for strækningen mellem Svanemøllen og Farum og her viser det sig at strækningshastigheden som sådan over denne samme strækning er sat til 50 km/t. Hastighedsnedsættelsen var til 30 km/t.
Ganske fikst. Man reducerer antallet af midlertidige hastigheder ved simpelthen at ændre på strækningshastigheden. Men det kommer vi ikke meget hurtigere frem af.
tirsdag, juni 19, 2007
Ud & Se med MY1126
Turen afholdes lørdag den 1. september, med afgang fra Fredericia kl. 09.22. Der køres via Vejle - Herning - Holstebro til Struer, hvor der bliver et ophold på godt en time. Fra Struer køres via Holstebro - Ringkøbing - Skjern - Herning - Vejle til Fredericia, hvor der er ankomst kl. 16.58.
Det koster kr. 250 for hele turen, der omfatter noget af det naturskønne Midt- og Vestjylland.
Mon ikke er bliver tid til en tur til det jyske d. 1. september. Jeg tror det.
Kilde: Jysk Veterantog.
Scandlines, Socialdemokraterne og Femern Bælt
Heraf tilfalder halvdelen den danske stat og det store spørgsmål er så nu, hvad de skal bruges til? Transport- og Energiminister Flemming Hansen vil i først omgang placere dem i statskassen, trafikordførerne fra Venstre og Det Konservative Folkeparti mener at de skal gå til finansieringen af nye signaler på det danske jernbanenet. Den Socialdemokratiske trafikordfører Magnus Heunicke er omvendt af den holdning, at pengene skal bruges i Vestdanmark:
hvis Østdanmark får en Femernbro, vil vi bruge et betragteligt beløb af
scandlinespengene til at tilgodese konkrete projekter vest for Storebælt.
Magnus Heunicke er valgt på Sjælland, så hvorfor han nu er blevet bannerfører for den jyske trafikmafia må stå hen i det uvisse. Først og fremmest må det være et krav at pengene fra salget anvendes til forbedringer af jernbanen og herefter foretage de nødvendige prioriteringer af ny og forbedret jernbaneinfrastruktur uanset om det er i Jylland, på Fyn eller Sjælland. Der er masser af projekter at tage fat på.
Kilder: Transport- og Energiministeriet, TV2 og Socialdemokraterne.
torsdag, juni 14, 2007
Køreledningsnedfald
Sidste år skete det i alt 32 gange (12 gange på S-togsnettet og 20 gange på fjernbanen) at en køreledning faldt ned og ingen gange er det gået ud over mennesker. Af de 32 køreledningsnedfald skyldes de 12 strømaftagerne på togene, 17 skyldes vejret, fugle eller hærværk og endelig er der 3 der skyldes Banedanmarks anlæg (master, ophæng og tråd). Banedanmark mener ikke, at de kan gøre meget mere for at forhindre nedfaldene. Kim Andersen, der er områdechef i Banedanmark siger til 24timer (her citeret efter 180Grader)
Der vil altid falde køreledninger ned. Vi kan lære meget af de her hændelser, men vi kan ikke gøre mere, end vi gør nu,”Det er så ikke nok for Venstres trafikordfører Kristian Pihl Lorentzen, der til 180Grader siger, at:
Vi skal have sikret, at det her overhovedet ikke kan ske, og derfor undrer det mig, at Banedanmark ikke kan gøre noget.Det er første gang i Danmark at passagerer er blevet ramt af en nedfalden køreledning og der har kørt el-tog i Danmark siden 1934 og hver dag anvender 400.000 S-toget uden at det har skabt problemer tidligere og ledningerne undersøges tre gange om året, netop for at undgå fejl.
TV-Avisen havde en "panik-indslag" med 3 togpassagerer, der lige pludselig var blevet meget bange for køreledningerne og et interview med Banedanmark, som næsten måtte love at samtlige køreledninger bliver set efter i løbet af denne uge. For mig er det uforståligt, at Venstres trafikordfører finder årsag til at blande sig her, når der er masser af andre udfordringer på jernbanen, som fortjener mere opmærksomhed: Høje priser for godstog, skinneproblemer og manglende beslutninger om nyanlæg af jernbane mellem København og Ringsted via Køge, dobbeltspor på nordvestbanen og muligheden for at genåbne stationer.
Kilder: 180Grader, Banedanmark, DSB.
onsdag, juni 13, 2007
Tilladelse til IC4

Jeg er selvfølgelig meget glad for, at vi nu endelig har fået tilladelse til at køre med passagerer med IC4-toget. Det har vi ventet på i lang tid, også for lang tid, og det er klart utilfredsstillende. Men nu glæder vi os til at kunne køre med kunder i mellem Århus og Aalborg – formentlig fra en gang i næste uge.
tirsdag, juni 12, 2007
Den nye S-togskøreplan
Linjestrukturen forenkles, da +-togene udgår og der generelt bliver ti minutters drift på samtlige strækninger i hverdagene (mandag til lørdag, søndag og om aftenen er der 20 minutters drift), baseret på tre grundlinjer:
A (Hundige-Farum),
B (Høje Taastrup-Holte) og
C (Frederikssund-Klampenborg)
Og disse suppleres med yderligere tre hurtiglinjer:
Linje E (Køge-Hillerød), der kører hvert 10. minut om dagen og hvert 20. minut om aftenen og på søndage.
Linje H (Frederikssund-Østerport), der både dag og aften kører hvert 20. minut. Bliver 4 minutter hurtigere end linje H er i dag.
Linje Bx (Høje Taastrup-Farum) med 20 minutters drift. Som den eneste linje i den nye køreplan kører linje Bx kun i myldretiderne
Endelig fortsætter ringbanen (linje F) at køre hvert 5. minut på hverdage og hvert 10. minut om aftenen, lørdag og søndage.
Kildedal Station (mellem Måløv og Veksø) vil fremover kun blive betjent mandag til lørdag i dagtimerne. Dermed går DSB S-tog væk fra princippet om at alle stationer betjenes hvert 20 minut alle ugens dage.
Generelt kan vi passagerer se frem til en bedre S-togs produnkt, når vi har lært de nye tider. Jeg arbejder i Kirke Værløse og anvender derfor S-toget mellem Nørreport og Værløse. I dag tager turen med linje H 32 minutter og med H+ 26 minutter. Fremover vil det med linje A tage 31 minutter eller med linje Bx 28 minutter.
Kilde: DSB. Selve køreplanen kan findes her.
Med tog eller fly?
Beregningerne på flybillet.dk er baseret på et tilbud og derfor mener DSB at man skal beregne i forhold til DSB's billige billetter, kaldet DSB Orange. Men som tidligere beskrevet så er DSB's medarbejdere ikke gode til at fortælle om de Orangebilletter.
Det er jo altid interessant at sammenligne priser og forbindelser. Med flyet ender du i Tirsrup og har en times tid til Århus, ligesom du ender i Kastrup Lufthavn og ikke direkte i centrum.
Jeg har forsøgt en tilsvarende udregning først på SAS' hjemmeside og her viser prisen sig for en enkelt billet til Århus i morgen kl. 12 at koste enten kr. 805 (på Economy) eller kr. 1.125 (Economy Flex) for en enkelt billet. En tur med DSB koster kr. 322 (Standard) eller kr. 473 (DSB 1.). Man kan også vælge den nævnte DSB Orange, som skal bestilles mere end en uge i forvejen og koster kr. 160.
Generelt er problemer at billetsystemerne bliver mere og mere komplekse, så det er svært for os passagerer at overskue dem. Flyselskaberne er blevet gode til at lave forskellige billettyper og forskellige særlige regler og dem er togselskaberne ved at lære at anvende.
Mulighederne i indenrigsflyvningen kan min gode ven Andreas Krog i øvrigt fortælle mere om i et andet indlæg.
Kilde: Netavisen 180Grader.
fredag, juni 08, 2007
IC4 - lige om lidt

Det er Trafikstyrelsens sikkerheds chef Lars Munch, der kommer med den vurdering:
Det vi kigger på nu er sikkerheden på toget. Vi skal have den sidste
dokumentation til at falde på plads for at sikkerheden er i orden til at køre
med passagerer. Den tror jeg, at vi er færdige med inden for en uge.
Når det første tog kører med passagerer, så kan de restende togsæt blive opdateret og blive godkendt. Når der er fire godkendt, så kan de sættes sammen og blive typegodkendt og endelig skal de godkendes til tunnelkørsel.
Mon ikke et par dage af sommerferien skal bruges til at tage til Århus og Aalborg? Jeg tror det.
Kilde: Danmarks Radio.
Spor på Amager III
Først er vi ved Amager Strand Station, som skærer over Italiensvej. Billedet er taget mod syd fra den vestlige side af stationen. Uret går og der mangler kun en nedtælling til næste tog...

Her er vi nået til Kastrup Station med Wencks gamle stationsbygning i baggrunden.
Metroen ender for enden af Terminal 3, men togene kommer til at holde helt ude over godsbanen mellem Tårnby og forbindelsen til Sverige (den ses i midten af billedet), der hvor metrotoget holder. Fra perronen kan man komme tørskoet ind i lufthavnen og til stationen Københavns Lufthavn, Kastrup (DSB's station), mens metrostationen bare hedder Lufthavnen. Bag stationen ligger Hilton
Tværs over Øen med regionaltoget til Ørestad og så lige en tur ned forbi Vestamager Station, hvor man kan se den kommende informationstavle med tiderne for turen til Lufthavnen:
onsdag, juni 06, 2007
Miljøbelastning på tog og vej
En beregning på at flytte 40 tons gods fra København til Århus viser at toget kun udleder halvt så meget CO2 end en lastbil og det er kun forbi man kun kan køre med dieseltog, hvis der var mulighed for at køre el-tog så ville udledningen være en femtedel. Udover tog og lastbil, så kan man også sammenligne med fly og skib.
Kilde: Railion.