lørdag, oktober 11, 2008

Transporten i det nye folketingsår

I tirsdags åbnede Folketinget og Statsminister Anders Fogh Rasmussen afgive sin årlige åbningstale og hvad kan vi så vente på transportområdet i det kommende år? I åbningstalen er ordet jernbane nævnt 1 gang:
Vi vil investere i bedre transport og infrastruktur. Transportsektoren skal tage hensyn til klima og natur. Og danskerne skal ikke spilde tid i køer på motorvejen eller vente forgæves på toget. Derfor vil regeringen om kort tid præsentere et samlet grønt transportudspil. Vi vil investere massivt i kollektiv transport. Vi vil udbygge vejnettet. Og vi vil styrke hensynet til naturen, når vi anlægger veje og jernbaner.
På Transportministerens område kommer der følgende forslag:

Ændring af lov om offentlige veje (Sikkerhedsforanstaltninger i jernbaneoverkørsler) (Okt I)
Forslaget vil indebære en ophævelse af regler om, at det er en vejbestyrelse eller vejmyndighed, som udarbejder forslag om sikkerhedsforanstaltninger i jernbaneoverkørsler. Bestemmelsen foreslås erstattet af en bemyndigelse til transportministeren til at fastsætte regler herom.

Ændring af lov om trafikselskaber og lov om jernbane (Takstkompetence og regler om kundgørelse m.v.) (Okt I)
Lovforslaget vil indebære en præcisering af fordelingen af takstkompetence mellem trafik-selskabet og jernbanevirksomhederne, der bygger på en opdeling af trafikselskabets område i takstområder. Lovforslaget indeholder endvidere en sproglig præcisering af loven for så vidt angår en finansieringsmodel for Movia. Endelig indeholder forslaget nogle mindre tekniske ændringer af lov om jernbane.

Lov om projektering af fast forbindelse over Femern Bælt med tilhørende landanlæg i Danmark (Dec I)
Lovforslaget vil indeholde en bestemmelse om, at Folketinget meddeler samtykke til, at traktaten mellem Danmark og Tyskland om en fast forbindelse over Femern Bælt kan ratificeres på Danmarks vegne. Lovforslaget vil endvidere indeholde en bemyndigelse til transportministeren til at træffe dispositioner, som er nødvendige for projektering, forberedelse og myndighedsgodkendelse af en fast forbindelse over Femern Bælt med tilhørende landanlæg i Danmark. Endelig vil lovforslaget indeholde en bemyndigelse til transportministeren til at organisere projekteringen og andre nødvendige dispositioner ved at etablere et eller flere statsejede selskaber. Forslaget indgår i regeringsgrundlaget ”Mulighedernes samfund” fra november 2007.

Lov om anlæg af motorvej mellem Funder og Låsby (rute 15) (Dec I)
Lovforslaget vil indeholde en bemyndigelse til transportministeren til at anlægge motorvej mellem Funder og Låsby (Silkeborg) i Kombilinien. Forslaget indgår i regeringsgrundlaget ”Mulighedernes samfund” fra november 2007.

Ændring af lov om jernbane (Ændringer som følge af EU’s 3. jernbanepakke m.v.) (Dec I)
Lovforslaget vil indeholde ændringer som følge af EU’s 3. jernbanepakke. Forslaget vil desuden vedrøre mindre justeringer af bl.a. reglerne om ikke erhvervsmæssig jernbanedrift (veteranbaner), infrastrukturforvalterens ansvar og lokomotivføreruddannelsen.

Ændring af lov om postbefordring (Fuld åbning af postmarkedet) (Jan II)
Lovforslaget gennemfører direktiv 2008/6/EF med henblik på fuld realisering af det indre marked for posttjenester i Fælleskabet.

Lovgivning som opfølgning på regeringens udspil vedrørende bedre infrastruktur – bæredygtig transport
Regeringen vil i efteråret fremlægge et omfattende udspil på transportområdet, herunder vedrørende klimaindsatsen for transportsektoren. Udspillet vil blive drøftet med de politiske partier. Der vil på denne baggrund blive fremsat lovforslag på området. Forslaget indgår i regeringsgrundlaget ”Mulighedernes samfund” fra november 2007.

Transportministeren vil give Folketinget redegørelse om:

• Redegørelse om fremtidens godstransport (Mar I)

Kilde: Statsministeriet.

Ingen kommentarer: