torsdag, oktober 06, 2005

Udbud af S-togene

Arriva er klar til at byde på driften af den københavns s-bane. Det fortæller TV 2 Nyhederne på baggrund af en historie i Børsen.

DSB mener at driften af S-banen er så kompleks, at det vil være svært for et andet togselskab at håndtere driften. Som pendler ved vi at det kan være svært selv for DSB S-tog (bemærk at DSB S-tog er et selvstændigt aktieselskab under DSB) at styre driften.

Arriva mener at kunne gøre det 10 pct. billigere end DSB S-togs nuværende kontrakt med Transportministeriet. Kontrakten løber frem til 2014 og DSB S-tog får omkring 1 milliard om året for at køre togene, i denne pris indgår et beløb til afskrivninger på 500 millioner på 4. generations S-togene (populært kaldet hamstere) årligt. Reelt drives S-togene af DSB altså for omkring kr. 500 millioner. DSB S-tog modtager herudover passagerindtægterne.

Umiddelbart er det for mig ikke centralt, hvem der driver togdriften. Det centrale ved et udbud er at samtlige linier udbydes samlet. Flere forskellige leverandører på S-banen vil gøre det fuldstændig umuligt at få driften til at hænge sammen.

Ingen kommentarer: