tirsdag, september 16, 2008

DSB mangler lokoførere

I sidste weekend måtte DSB aflyse en række tog og i stedet indsætte busser. Aflysningerne skyldes at DSB mangler omkring 30 lokomotivførere og derfor beder lokomotivførere arbejde ekstra. Det siger formand for Dansk Jernbaneforbund Ulrik Salmonsen til MetroXpress:
Der har aldrig været så meget overtid blandt lokoførere før, og de kan ikke blive ved, hverken personligt eller sikkerhedsmæssigt.

Samlet set mangler jernbanevirksomhederne i Danmark 75 - 80 lokomotivførere. Mangelen skyldes at uddannelsen i 2005 overgik fra jernbanevirksomhederne til Undervisningsministeriet, som placerede undervisningen på tekniske skoler i Tønder og i Høje Taastrup og dette skyldes regionalpolitiske forhold, som det fremgår af pressemeddelelsen fra Undervisningsministeriet fra 2004, hvor daværende Undervisningsminister Ulla Tørnæs udtaler:
En forudsætning for at placere uddannelsen i Tønder er, at der er tale om en sikker uddannelsesaktivitet med et stabilt optag af elever. Fordi der er tale om en sikker årlig tilgang af elever, kan uddannelsen bruges til at understøtte vores mål om geografisk spredning
Det var forudsætningen at halvdelen af de 200 optagne elever skulle uddannes i Tønder, men det er kun omkring en tredjedel, der nu tager uddannelsen i Tønder fortæller P4 Syd. Den socialdemokratiske uddannelsesordfører Christine Antorini udtaler:

Det er ofte voksne mennesker, der tager uddannelsen som en overbygning. De har stiftet familie, og det kan være ganske svært at rejse til Tønder, hvorimod Ishøj ligger centralt for langt flere, der er interesserede i at tage uddannelsen. Udgangspunktet må være, at vi får flest muligt til at tage uddannelsen - og hvis flest vil søge til Ishøj, så må det være dér, uddannelsen skal være.

Det er urimeligt at de regionalpolitiske hensyn til placering af uddannelser omvendt skal medføre at trafikken reduceres i nogenlunde de samme områder.

Kilder: P4 Syd, MetroXpress

Ingen kommentarer: