torsdag, maj 18, 2006

De mindste stationer

Jeg tidligere omtalt de 10 største danske stationer, men hvordan ser det egentlig ud i den modsatte ende: Hvad er de 10 mindste stationer?:

Lyngs 22
Kvissel 20
Hjallese 19
Kliplev 12
Pederstrup 12
Langerød 11
Sjørring 10
Rudme 5
Gedser 4
Oddesund Nord 0

Tak til Kaare Dybvad for tallene.

Kilde: Antal passagerer pr. station jf. tællinger i 2003. Tallene er opgjort som antal påstigere på en gennemsnitlig hverdag i efteråret.

1 kommentar:

Casper sagde ...

Jeg er i tvivl om hvad der menes med tallene her. Er det påstigere pr. tog eller pr. dag? Ifølge rapporten Stationsstrukturen i Denmark, Banestyrelsen 2001, er tallene bl.a. følgende:

Sjørring 34
Rudme 28
Gedser 6
Oddesund N 10

Det er ganske vist små tal, men man kunne jo bruge oplysningerne til at overveje andre tiltag end bare at lukke stationer:

1. Synliggøre toget i lokalområdet, reklamekampagner, rabattilbud, samarbejde med borgerforeninger o.lign.

2. Teknisk kan man indføre en løsning som på privatbanerne, hvor man trykker på en knap for at få toget til at standse. Så oplever de gennemrejsende ingen ulempe hvis toget ikke stopper. Med det system er der ingen grund til at nedlægge standsningssteder selv med nok så få på- og afstigende.

3. At slagte små stationer kan ses som en nedgradering af infrastrukturen, der rækker mange år frem i tiden. Det er svært nogensinde at få genåbnet en station hvis den først er lukket. Folk vil hurtigt vænne sig til andre transportveje. Vi har p.t. en højkonjuktur og en tilvækst i folk der bruger bil. Hvis/når der kommer en økonomisk afmatning (eller oliekrise) vil flere igen være nødt til at bruge tog.

Her er listen (gennemsnitstal 1998-2000):
http://www.trafikstyrelsen.dk/graphics/Synkron-Library/Trafikstyrelsen/Publikationer/Stationsstruktur/stationsstruktur/html/defa0014.htm#0001